IN DE MAAK
Zwart gat Antarctica
PIONIER Wat doe je als de vaste grond onder je voeten verdwijnt? Als je verdriet een zwart gat is dat alles naar zich toetrekt. Een man verliest de belangrijkste persoon in zijn leven en vertrekt op een dubbele reis. Hij houdt zijn schip op koers door zijn kennis over de sterren en het heelal. Kan de wetenschap hem helpen om zijn geest bij elkaar te houden? Van Cauwenberghe vertelt met dezelfde passie over zijn gebroken hart als over de fysica, die hij van schrijvers als Carlo Rovelli en Thomas Hertog heeft geleerd. Hij loodst ons langs de poolreizen van het verleden en de Marsmissies van binnenkort. De ‘Kameraden van de Wetenschap’ tonen exclusief op Chambres d’O waar ze staan met hun creatie.
Meer info
BEZIG
Als bermen naar schapen kijken
“Als Bermen naar Schapen kijken” is de werktitel van een onderzoeks- en creatieproces dat WilderNesten en de Nieuwe Bazaaar voor gebermte in 2023 en in 2024 opzetten. We organiseren drie bermwandelingen die de grondstof moeten aanreiken voor een theatervoorstelling die we in september/oktober 2024 aan het publiek voorstellen. De voorstelling is een samenspel tussen professionele theatermakers Hans Van Cauwenberghe en Robbie Cleiren, muzikant Bart Ghijsels en beeldend kunstenaars Bert Lezy en Katja Stonewood.
Meer info
TRAGI-KOMISCH - Premiere op 10 juli 2024 (ZVA)
Den blok of de man die niemand miste
Den blok, over de man die niemand miste is het verhaal van een appartementsgebouw waar op een dag bewoner Mijnheer De Moor dood wordt aangetroffen. Niemand weet wanneer Mijnheer De Moor overleed, hij werd niet gemist. Nochthans houden de bewoners de schijn hoog, ze leven in hun dagelijkse routine harmonieus naast elkaar. De week na de begrafenis doet Eva, de kleindochter van Mijnheer De Moor, haar intrede in den Blok. Met jong, naïef enthousiasme probeert ze de verzuurde houding van de bewoners te doorbreken. Ze botst op veel weerstand, iedereen kruipt weg achter zijn/haar gordijntjes van eenzaamheid, verdriet en gemis. Ze leggen samen de puzzel en Den Blok wordt weer een aangename plek om te wonen….toch voor heel even.
Meer info
KOMENDE najaar 2024 - voorjaar 2025
Verweven verdriet
Wat als dierbaren te vroeg sterven? En hoe dit verlies generaties lang doorwerkt. En wat als emigratie een grote rol speelt/speelde in het leven? En hoe je ofwel de dieperik ingaat ofwel heel intens gaat leven. Een muzikale voorstelling over twee kinderen wiens moeder op zeer jonge leeftijd is gestorven.
Meer info
BEZIG
Koor Westerkwartier
Inwoners van het Westerkwartier verenigen zich in een kersvers koor met een ferme hoek af. Ze schrijven levensliederen geïnspireerd door Oostende, het zeetje en den overkant. Teksten over vertrekken en terugkomen, over verdriet en geluk. Het Koor Westerkwartier is ontroerend, herkenbaar en doorspekt met humor. Componist en pianist Yves Meerschaert en gitarist en zanger Hans van Cauwenberghe zijn de coaches van dit koor die de Oostendse vocabulaire en lyriek in de gepaste toonladders gieten.
Meer info
BEZIG
Home XXL come in
De twee oudjes, Philemon en Baucis zijn in hun jonge jaren getrouwd en leven een sober maar heel liefdevol leven. Op een dag komt een vreemde zwerver aan in hun dorp. Ze is op zoek naar een rustplaats. De zwerver klopt aan bij duizend huizen maar niemand laat haar binnen, tot ze bij Philemon en Baucis arriveert. Zij ontvangen de zwerver hartelijk met alles wat ze bezitten. Als de wijnkan zich vanzelf vult, beseffen Philemon en Baucis dat de zwerver een godin is. Gegeneerd om hun schamele woonst en de eenvoudige maaltijd maken ze aanstalten om hun enige kip te slachten. Het is alles wat hen rest. Dan onthult de zwerver haar ware gelaat. Ze is de godin Hermes. Als beloning voor hun gastvrijheid vervult de Hermes de enige wens van Philemon en Baucis. Ze willen mekaars graf niet zien. De godin transformeert hen naar een linde en een eik, verstrengeld tot in de eeuwigheid.
Meer info
BEZIG
Doe niet zo sapiens
Twee jager-verzamelaars confronteren het publiek op uitdagende en humoristische wijze met de manier waarop de mens zich sinds de agrarische revolutie steeds dieper in de nesten heeft gewerkt. We zijn ten prooi gevallen aan een niet te stuiten uitbreidingsdrang, overbevolking en massaconsumptie. Dit brengt tal van problemen met zich mee zoals een te hoge werkdruk, verzamelwoede, uitbuiting, armoede, epidemieën. Zijn we echt zoveel beter af dan vroeger? Was de jager-verzamelaar die van alles iets kende en drie uur per dag vruchten ging plukken of eens op jacht ging met de mannen, zoveel slechter af dan de tweeverdieners van nu die zich kapot werken op een computer in een hoge toren met airco om hun hypotheek af te betalen? Juist als de voorstelling één lange tirade lijkt te worden over het faillissement van de mens anno 2021, worden de personages zelf ingehaald door de tijd. Eén van hen laat zich de volgende zin ontvallen:"Ik heb toch liever niet dat je nog aan mijn vrouw zit" Hij opent hiermee een hoofdstuk over settelen, privacy, en de behoefte om iets voor zichzelf beginnen.
Meer info
BEZIG
Brodeck
“Het verslag van Brodeck” vertelt o.a. over de systematische vervolging van de Joden door de nazi's voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het opvallende aan dit boek is dat geen enkele term als Jood, Duitser, fascist, nazi, concentratiekamp, enz… ook maar één keer vernoemd wordt in het Verslag en dat maakt dit werk universeel. Dit gaat over zoveel meer dan over de Jodenvervolging. De kracht van het boek ligt in de suggestie. Het verhaal speelt zich af in een dorp. Het dorp leeft in isolement, niet enkel door de natuurelementen, maar ook in de geesten. Daar dringt een vreemdeling binnen, de Anderer, die reeds in het begin van het verhaal op koelbloedige wijze vermoord wordt. De dorpelingen dragen het hoofdpersonage Brodeck op een verslag te schrijven. Daarin moet uitgelegd worden hoe onvermijdelijk deze moord was, zodat alle schuldigen vrijgepleit worden. Brodeck zet zich aan het werk, maar begint daarnaast een ander verslag over zijn eigen grillige levensloop bij te houden. Dit tweede verslag is de hoofdmoot van het boek. Al is het de auteur niet te doen om het schrijven van een thriller toch weet hij ons onweerstaanbaar zijn verhaal in te zuigen. Er is ook mogelijkheid tot nabespreking.
Meer info
BEZIG
Boeren
In boeren voert roman- en theaterauteur Erik Vlaminck drie personages op: landbouwer Ludo, zijn broer en tandarts André en Andrés vrouw en boekhoudster Sofie. Binnen die boerenfamilie heerst er een grote familiedruk. De twee broers hebben voortdurend ruzie, en tegelijk kunnen ze elkaar niet missen. Zoals dat vaak gaat met broers, vertelt Erik Vlaminck. Dat familieconflict loopt parallel met een groter conflict: de passie van een kleine boer voor zijn stiel botst met klimaatzorg en de moderne landbouw vol grootkapitaal. “Het zijn geen gemakkelijke tijden voor landbouwers. Dat zit niet alleen in de klimaatproblematiek, maar bijvoorbeeld ook in het economische. De prijzen die zij krijgen voor wat ze telen zijn in twintig jaar tijd niet gestegen, terwijl wij in de supermarkt wel veel meer betalen.”
Meer info
BEZIG
Op hoop van leven met Theater Tieret
OP HOOP VAN LEVEN vertelt het verhaal van een oude ballonvaarder die zich klaarmaakt voor zijn allerlaatste vlucht. Nog één laatste keer met zijn hoofd in de wolken, naar zijn overleden vrouw, de liefde van zn leven. Zijn zoon probeert hem met beide voeten op de grond te houden, tegen beter weten in. Op de vurige tonen van Nina Simone dansen een rasverteller, een poppenspeler en een luchtballon een wonderlijk ballet onder de blote sterrenhemel. Omdat er nu meer dan ooit nood is aan warmte en hoop in koude, bange dagen.
Meer info
EVEN ON HOLD
Jihad van Liefde
Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. In ‘Een Jihad van Liefde’ praat hij over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid. De getuigenis van Mohamed El Bachiri raakte heel veel mensen in ‘De Afspraak’ en ‘De Wereld Draait Door’. De lezers van ‘Een Jihad van Liefde’, opgetekend door David Van Reybrouck en ondertussen uitgegeven in het Duits, Engels en Frans, raakten nog meer ontroerd. De theaterbewerking zal dat niet minder doen.
Meer info
BEZIG
Onze Rijkdom
Onze Rijkdom is een sociaal-artistiek project met mensen in armoede, ontstaan op initiatief van Hans Van Cauwenberghe. Het armenkoor van Onze Rijkdom brengt een twaalftal zelfgemaakte nummers, gebaseerd op verhalen die leven achter deze mensen die in armoede leven. Het koor wordt geleid door Hans en ondersteund door 4 topmuzikanten.
Meer info
VOORBIJ
OMG (werken met het m-decreet)
Een 11-jarig meisje met een Roma-achtergrond komt met een rugzak vol emoties en beperkingen aan op de middelbare school. Haar fel temperament en haar onbezonnenheid wekken frustraties op. In haar zoektocht naar erkenning, liefde en begrip ontmoet ze de wereld van het m-decreet.
Meer info
VOORBIJ
De koning en de rest
Terwijl de koning zijn macht wil tonen is zijn leger gaan vissen, zijn volk weggelopen, de buurlanden opgerukt en zijn eigen rijk is dan nog maar een postzegel groot. Wat achterblijft is vooral een zielige koning. Roel Adam bewerkte voor deze voorstelling het theaterstuk ‘De koning sterft’ van Eugène Lonesco. Het gezelschap speelt maar liefst acht voorstellingen in theaterzaal het Vierde Oor onder een regie van Siri Backx.
Meer info
VOORBIJ
De pot op
In deze Franse komedie steekt schrijver Georges Feydeau de draak met de bourgeoisie van de jaren 50. Het regisseursduo Backx-Van Cauwenberghe maakt er met theatergroep Het Vierde Oor een hilarische voorstelling van.
Meer info
VOORBIJ
Het gezin Van Paemel
Acteur-regisseur Hans Van Cauwenberghe, oud-Deinzenaar, regisseert; theatericoon Jo De Meyere speelt boer Van Paemel; de cast wordt vervolledigd met de betere liefhebber-acteurs uit Deinze en omgeving. Men gaat voor een authentieke, sterke voorstelling met professionele omkadering; naast Jo De Meyere en Hans Van Cauwenberghe, wordt er samengewerkt met Jaak Van de Velde (lichtplan), Saskia Lauwaard (decor) en Inge Coleman (kostuums).
Meer info
VOORBIJ
Een ijsbeer aan tafel
De brug van het Boekenbergkasteel is tijdens de eerste coronagolf het feërieke decor voor een hilarisch theaterspektakel van, door en voor de buren. Zet je bij aan de lange feesttafel in het groen en geniet van de mede-gasten die elk op hun eigen manier ode brengen aan de fauna en de flora, het park en de vijvers. Met veel gekakel, muziek, zang en dans maakt deze vrolijke bende ijsberen er een feestmaal van.
Meer info
Kindervoorstelling 6-9 jaar
FUUT en de takkajak
Opa en oma ontvluchten de grote stad in hun houten kajak. Ze hebben 2 onverwachte gasten bij : een piepjonge fuut die zijn hele familie verloor door de een vuurpijl van de mensen, en de wandelende Tak Takka, die een labo ontvluchtte en zich als verstekeling op de boot nestelde. Samen worden ze een nieuw samengesteld gezin. Elk probleem op en rond de rivier wordt opgelost door de wetenschappelijke interesse van de kleine Takka, die in verbinding staat met de natuurlijke intelligentie van het hele eco-systeem. In elke verhaal komt het viertal in de penarie door een natuurramp : overstromingen, hittegolven, droogte, windhozen, insectenplagen, … De jonge, onbedachtzame fuut weet er geen raad mee en de onwetendheid en onoplettendheid van opa en oma al helemaal niet . Het brengt hen alleszins niet veilig op de oever. De oplossingen worden altijd stiekem aangeboden door de kleine Takka, die als verstekeling meereist: van ijzersterke spinnendraad om de kajak tegen te houden in de waterval tot de peristaltische beweging van wormen, om de fuut te redden uit een afvoerpijp, van paddestoelen die regen kunnen maken bij extreme droogte tot bevers die overstromingen kunnen omleiden. Takka weet de natuur in beweging te brengen en redt het drietal. Na elk avontuur laat Fuut een kakje van verlichting na, waaruit telkens een nieuw boompje, struikje,.. kortom nieuw leven groeit. (Fuut kakt een paradijs bij mekaar :)
Meer info